zaterdag 28 februari 2009

Permatrend Bakas


Wat moet je doen om trendwatcher te worden? Tv-coryfee Bert van der Veer, houdt het zijn publiek voor tijdens de presentatie van het boek Microtrends van Adjiedj Bakas, vandaag in Madurodam. "Je moet eerst iets hébben: een kelder. En wat je moet dóen is het ronselen van stagiaires, ze laten Googlen op termen als nanotechnologie en milieu en daarna hun bevindingen presenteren als trends."

Hoop geven
"Wat je verder moet doen is mensen hoop geven. Die willen ze graag zien en die zien ze vandaag in de ogen van Adjiedj. Ze zien dus niet de dollartekens erin staan." Tot zo ver een paar opvallend kritische kwinkslagen, tijdens de bijeenkomst waarin onder andere werd gefigureerd door Marijke Helwegen, Astrid Joosten, Erica Terpstra en Emile Ratelband.

Mannen zijn stumpers
De laatste betitelt zichzelf vol zelfspot als een voormalige trend die weer opnieuw zal opkomen. Maar of dat gaat lukken is de vraag want 'mannen zijn stumpers', vindt Van der Veer. Een man die zichzelf als stumper betitelt, is dat inderdaad. Of hij is juist heel slim bezig vrouwen voor zich te winnen ... triomfantelijke kreten uit het publiek, vertellen dat dit aardig lukt.

Voorbeelden van trends
Het boek Microtrends gaat over kleine trends die kunnen uitgroeien tot grote. Een zeer beperkte selectie uit de middag:
  • de behoefte aan biologische producten neemt toe omdat ze puur en schoon zijn
  • de windmolenbranche maakt een tijdelijke, zeer ernstige crisis door, maar alternatieve energie blijft op lange termijn een sterke trend
  • we worden liever voor de aarde, anders hebben we straks geen zuurstof meer
  • steeds meer mensen zijn bezig met de spirituele veranderingen rond het jaar 2012 (maya-kalender, aquariustijdperk)
  • in de bankwereld komen nog meer lijken uit de kast
  • de staat herwint terrein
  • recessie geeft vernieuwing, het loslaten van oude zekerheden
  • er is behoefte aan inspiratie van verhalenvertellers.
Voorspellingen evalueren
Dit lijstje geeft mij het gevoel dat het onderzoek van Bakas verder gaat dan stagiaires opdracht geven om de arbowet te overtreden. Ook dat er sprekers op het podium staan die kritische noten plaatsen, zegt mij dat Bakas niet alleen aan zijn eigen belang denkt. Bovendien is de dollar bepaald geen opgaande trend. Het gaat mij trouwens niet om wat Bakas verdient maar wat hij ervoor terug geeft.

Vorm van crowdsourcing
Ik zou het wel waarderen als de voorspellingen na vijf of tien jaar nog eens tegen het licht worden gehouden en geëvalueerd. Bij voorkeur in het openbaar, op zijn eigen website, met een forum voor sitebezoekers en eventueel een intranet voor klanten. Dat schept transparantie en het is leerzaam, vooral voor Bakas zelf. Een ander groot voordeel is dat dit een vorm van crowdsourcing wordt: profiteren van de kennis die in de samenleving aanwezig is.

Resteert de vraag of de trends ooit zullen ophouden. Zijn we ooit klaar? Zolang de techniek voortschrijdt en we als mens niet perfect zijn, zullen er altijd ontwikkelingen zijn, denk ik.

Constante factor
Zit er dan misschien een een constante factor in die trends? Mijn eerste gedachte is dat de behoefte van mensen aan openheid een tamelijk dominante trend is. Associaties die ik daarbij heb zijn: meer mondigheid, meer uitwisseling van kennis, daardoor meer kansen om win-winsituaties te creëren en minder angst. Je zou bijna zeggen dat een spiritueel belangrijk jaartal nadert.

Bakas als trend
En er is nog tweede permanente factor in al die trends, Bakas zelf. Ieder jaar verschijnen nu een of twee boeken van zijn hand die steeds weer allerlei aspecten van de toekomst behandelen. En iedere keer weer staat hij volop in de schijnwerpers, wat zeker heel veel dollartekens oplevert. Is het niet in de ogen, dan toch in elk geval op de uitgaande facturen en de inkomende bankafschriften. Aandacht, geld, erkenning, (terechte) voldoening, nieuwe energie, een volgend boek ... steeds weer opnieuw. Deze permatrend is door Bakas nog niet in kaart gebracht. Een trend op individueel niveau, een echte microtrend.

boek: Microtrends van Adjiedj Bakas
Wikipedia over crowdsourcing

1 opmerking:

  1. Naschrift van de auteur: navraag bij Trendoffice, het bureau van Bakas leert dat dat Van der Veer zich een dichterlijke vrijheid heeft veroorloofd bij zijn gesproken column. Er zijn geen stagiaires, zegt woordvoerder Luuk Wessels, "Was het maar waar, soms zouden we ze heel goed kunnen gebruiken."

    BeantwoordenVerwijderen