zondag 26 februari 2017

De vergeten grappen van Henk Elsink

Harm met het harpje. De medewerker van de afdeling gevonden voorwerpen bij NS.


De man die in de lift vastzat. Agent Bakema die een bom vond. En natuurlijk de man die een retourtje Hongkong kocht. Allemaal types van de eergister overleden entertainer Henk Elsink. Veel diepgang had zijn humor niet en toch vind ik de kwaliteit ervan hoog. Hij is grotendeels vergeten omdat hij al sinds 1988 niet meer actief was. Maar ik vertel zijn grappen nog steeds.

Harm met het harpje

Dit nummer gaat over een nichterige dichter die Oudhollandse liederen zingt. Op eigen initiatief voegde hij het woordje hoeps toe aan het refrein. De sketch ging nog uit van het vooroordeel dat bij een homostel er altijd een meer vrouwelijk geaarde partner is en een meer mannelijke.

"Eugene is zo hard"

Harm is de ik-figuur in deze sketch en zijn partner heette Eugene. Harm klaagde 'hij is zo hard'. Toen hij thuiskwam van een optreden vroeg hij Eugene hoe het met de kat was en met oma die bij hen inwoonde. Toen ontspon zich de volgende dialoog:
Eugene: De kat is dood
Harm: Wat ben je toch hard, dan moet je zeggen dat je met een bolletje touw op het balkon speelde en dat de kat ernaar sprong. Dan is de boodschap minder abrupt. Vertel me hoe het met oma is
Eugene: Ik was met een bolletje touw op het balkon aan het spelen.

Gevonden oude jenever

De medewerker van de NS-afdeling gevonden voorwerpen werd gebeld over een verloren fles jenever. Hij besloot hoogstpersoonlijk te verifiëren of een gevonden fles inderdaad oude jenever bevatte. Dat gaf een beslissende wending aan het gesprek.

De sketch met de lift begint in deze video op 4 minuut 05. Henk Elsink komt op vrijdag aan het eind van de middag vast te zitten op de veertiende verdieping. Hij pakt de telefoon in de lift en belt het alarmnummer, de man die hij uiteindelijk aan de lijn krijgt gaat over de oneven etages, "Mijn collega is al naar huis. Prettig weekend."

De bom van agent Bakema

De sketch over agent Bakema die een bom vond bevat opmerkingen als:
  • zolang het ding tikt kan er niets gebeuren
  • blijf in die telefooncel, je komt niet hierheen
  • zet hem maar even op de punt
  • gebruik in plaats van een dubbel geïsoleerde schroevendraaier maar een dubbeltje
  • dat grijsblauwe kabeltje mag je niet verwarren met het blauwgrijze kabeltje.

Krimpen Hongkong

Een man uit Krimpen wil naar Hongkong. Een loketmedewerker geeft hem een kaartje Amsterdam, daar kan hij een kaartje kopen naar Berlijn. Dan komt hij via Moskou en Istanbul uiteindelijk terecht in Hongkong. Na een paar weken gaat hij weer terug en vraagt hij op het station van Hongkong een kaartje naar Krimpen. De loketmedewerker vraagt "Wilt u naar Krimpen aan de IJssel of naar Krimpen aan de Lek?"

De Volkskrant schreef een In memoriam.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten